X
2019-08-08

Tags

”Jeg havde egentlig besluttet, at jeg ville have danske høreapparater”

Flemming Ege Mejlstrup fik sine første høreapparater – et sæt Pure Charge&Go – i februar 2019. Forud for anskaffelsen ligger dog en lang periode, hvor Flemming ikke har været helt opmærksom på omfanget af sit høretab. Tilbage i 2009 fik Flemming foretaget en høreprøve, da hans kone, Susanne, længe havde kommenteret på hans dårlige hørelse.

Men dengang viste prøven, at høretabet var så lille, at han nok ikke ville få gavn af høreapparater. Flemming skubbede derfor høretabet til side i flere år, på trods af talrige kommentarer fra konen om, at han ikke kunne høre. I sommeren 2018 skete der dog noget, der fik Flemming på andre tanker.

Cikadernes sang
”I sommer var vi ovre og besøge vores søn, som bor i Texas. En aften stod vi udenfor og snakkede, og så siger min kone: ”Sikke cikaderne larmer, hva?”. Men jeg kunne intet høre. Først troede jeg, at hun lavede sjov. Men da de andre i selskabet også kunne høre dem, blev jeg for alvor opmærksom på, at jeg hellere måtte et smut til ørelægen igen”, fortæller Flemming.

”Jeg havde egentlig besluttet, at jeg kun ville have danske høreapparater. Så det var de første par sæt, jeg testede. Men de levede slet ikke op til mine forventninger. Så faldt jeg over Signias hjemmeside og tænkte, at sådan et par ville jeg prøve.”

Intet problem med min egen stemme længere
”Det var særligt OVP-funktionen (Own Voice Processing), der tiltalte mig. Lyden af min egen stemme havde jeg nemlig kæmpet en del med i de andre apparater, jeg testede. Jeg kunne ikke finde ud af, hvilket toneleje jeg skulle snakke i, fordi det hele lød mærkeligt inde i mit hoved.”

Alle høreapparatbrugere, og særligt førstegangsbrugere, oplever en forandring af deres egen stemme, da høreapparaterne forstærker deres stemme på samme måde som alle andre lyde omkring dem. Og skruer man ned for forstærkningen i apparaterne, vil stemmen muligvis blive mindre dominerende og mere behagelig at lytte til, men derved har man også skruet ned for alle de vigtige lyde omkring en.

Flemming valgte derfor at teste et sæt Pure 312, som indeholder netop OVP-funktionen, der behandler brugerens egen stemme helt uafhængigt af alle andre lyde, så den lyder naturligt inde i hovedet, men uden at man gå glip af alle de andre vigtige lyde i omgivelserne.

”Jeg har intet problem med min egen stemme længere. Jeg bemærker den faktisk slet ikke mere”, siger han begejstret.

Batterierne ryger sikkert bare i skraldespanden

Flemming nåede dog kun at teste Pure 312-apparaterne i halvanden uge, inden han besluttede sig for at skifte igen. Denne gang til et sæt Pure Charge&Go, der er den genopladelige udgave af de apparater, han netop havde testet.

”Jeg blev ret overrasket over, hvor ofte man skal skifte batterier i sådan et høreapparat. 2-3 gange ugentligt bliver til rigtig mange batterier på et år. Og det er ikke så godt for miljøet. Tænk på, hvor mange af de batterier, som sikkert bare ryger i skraldespanden og ikke bliver afleveret til genbrug. Så jeg ville hellere have genopladelige høreapparater”, fortæller han.

Pure Charge&Go oplades med en induktionsoplader. Høreapparaterne oplades automatisk, når de placeres i opladeren og tænder automatisk, når man fjerner dem igen. Så er de klar til en hel dags brug.

”Det er blevet en nem rutine for mig, at jeg lægger dem i laderen om aftenen, og så er de klar til brug næste morgen. Jeg har aldrig oplevet, at de er løbet tør for strøm i løbet af dagen”.

Det perfekte match til musik og dans
Et par gange om ugen går Flemming til dans om aftenen. Det var tidligere et problem for ham at høre, hvad instruktøren sagde, når musikken var tændt. Lydene flød sammen, og det var svært at skille instruktørens tale fra resten. Men det har de nye høreapparater heldigvis hjulpet på.

”Jeg har fået installeret et særligt musikprogram i apparaterne, og det bruger jeg, når jeg er til dans. Udover, at musikken lyder godt, så har det nu ingen betydning, hvilken vej jeg står. Jeg kan høre instruktøren klart, selvom jeg står med ryggen til, og musikken spiller”, fortæller han og tilføjer:

”Min livskvalitet er virkelig steget. Det kompenserer i den grad for de penge, man skal have op af lommen. Og jeg skal virkelig anstrenge mig for at finde noget negativt om de her apparater. Ja, der er faktisk ikke noget at sætte en finger på”.

Læs mere om Pure Charge&Go her